هوش مصنوعی
هنوز تعریف دقیقی که تمامی دانشمندادن بر روی آن توافق داشته باشند از هوش مصنوعی ارائه نشده ولی اکثر تعریفها را میتوان به شکل زیر دسته بندی کرد.
مانند انسان فکر میکند
منطقی فکر میکند
مانند انسان عمل میکند
منطقی عمل میکند
دو تعریف اول مربوط به فرآیندهای تفکر و استدلال است، در حالی دو تعریف دیگر با رفتار سر و کار دارند.
از ChatGPT تا Dall-E و بینگ جدید؛ اینها همه برپایه هوش مصنوعی هستند.
هوش مصنوعی یا artificial intelligence شاخه ای از علوم رایانه است که هدف اصلی آن تولید ماشینهای هوشمندی است که توانایی انجام وظایفی که نیازمند به هوش انسانی است را داشته باشد. هوش مصنوعی در حقیقت نوعی شبیه سازی هوش انسانی برای کامپیوتر است و منظور از هوش مصنوعی در واقع ماشینی است که به گونه ای برنامه نویسی شده که همانند انسان فکر کند و توانایی تقلید از رفتار انسان را داشته باشد. این تعریف می تواند به تمامی ماشین هایی اطلاق شود که بگونهای همانند ذهن انسان عمل میکنند و میتوانند کارهایی مانند حل مسئله و یادگیری داشته باشند.
بیراه نیست اگر بگوییم تصور عمومی از هوش مصنوعی با تصویر رباتها گره خورده است. این تصور بیش از همه حاصل فیلمها و انیمیشنهای علمی-تخیلی است. گرچه این تصور رگههایی از واقعیت هوش مصنوعی را در خود دارد، اما تعریف دقیقی از این علم نیست.
بههرحال، اگر دوست دارید در آغاز تعریفی، هر چند کلی، از هوش مصنوعی، هوشواره یا هوش ماشینی و به زبان انگلیسی artificial intelligence (AI) ، smart mind یا fake mind داشته باشید، احتمالاً این تعریف بتواند تصویری کلی از این حوزه را برایتان بسازد: «هوش مصنوعی شاخهای گسترده از علوم کامپیوتر است که ماشینهای هوشمندی میسازد که از رفتارهای انسانی تقلید میکنند».در واقع، این ماشینها تصمیماتی میگیرند که معمولاً نیازمند سطحی از تجربهی انسانی است. و به انسانها کمک میکند تا مشکلات احتمالی را پیشبینی کند و بر آنها فائق آید.
امروزه شاید هوش مصنوعی به آن شکلی که تصور میکنیم وجود نداشته باشد اما باز هم بسیاری از کارهایی که روزانه انجام میدهیم، مانند جستجوی اینترنت یا گشت و گذار در صفحات شبکههای اجتماعی و …، همه متاثر از هوش مصنوعی است و در حقیقت در این مواقع داریم ازآن استفاده میکنیم. انقدر این استفاده نا ملموس است و به آن عادت کرده ایم که در آن لحظه حس نمیکنیم که داریم از هوش مصنوعی استفاده میکنیم. دلیل اصلی آن این است که نمیدانیم هوش مصنوعی واقعا چیست و چه کارهایی انجام میدهد.
برای کارها و فرآیندهای بسیار تکراری که در هر کسب و کار توسط انسان ها انجام می شود، می توان از فرآیندهای اتوماسیون رباتیک استفاده کرد. الگوریتم های یادگیری ماشین می توانند با analytics و CRM ادغام شوند تا با کشف اطلاعات لازم، بهتر به مشتریان خدمت کنند. از چت بات ها نیز می توان برای ارائه خدمات فوری به مشتریان در وب سایت نیز استفاده کرد.
هوش مصنوعی یک اصطلاح اشتراکی برای سیستمهای کامپیوتری است که میتوانند محیط خود را حس کرده، فکر کنند و در واکنش به آنچه حس میکنند، عمل کنند. شکلهای مورد استفاده از هوش مصنوعی شامل دستیاران دیجیتال، پرسش و پاسخهای عمیق، بینایی ماشین و مانند اینها است.
همانطور که احتمالا میدانید گوگل بارد یک سیستم تولید متن است که توسط شرکت گوگل توسعه داده شده است. این سیستم به کمک شبکههای عصبی و یادگیری عمیق، قادر است به دقت و سرعت بالا متنهایی با طول دلخواه و در قالب دلخواه ایجاد کند. از بین کاربردهای این سیستم میتوان به تولید شعر، نوشتن مقالات و حتی ایجاد داستانهای کوتاه اشاره کرد. در حال حاضر، Google Bard در نسخه آزمایشی قرار دارد و فقط تعداد محدودی از کاربران امکان استفاده از آن را دارند.
برای استفاده از Google Bard، به وب سایت bard.google.com مراجعه کنید.
در آینده بیشتر به هوش مصنوعی میپردازیم.